Vanliga frågor

Vad är en etikett?

Averys etiketter finns i olika material med många olika möjligheter för utstansning, så att du alltid kan hitta exakt den form och storlek som passar dina behov. Alla etiketter är försedda med lim och är applicerade på ett skyddsark, vilket innebär att du enkelt kan lossa etiketten och sätta den på önskat föremål. Beroende på limtyp kan etiketten fästa permanent eller vara avtagbar.
Averys etiketter på A4-ark kan du själv designa och skriva ut med hjälp av Avery Design & Print, vilket är ett gratis designverktyg – få mer information www.avery.eu/print.

Vilken skrivare rekommenderas till mina etikettark?

Kontrollera baksidan på dina etiketter gentemot den information om skrivarteknik som finns tryckt på förpackningen.

Hur skriver jag ut mina etiketter?

Se skrivarmanualen för specifika rekommendationer för utskrift av etiketter. Det är viktigt att du väljer rätt papperskälla i skrivardrivrutinen när du skriver ut etiketter.

Observera att ett etikettark endast bör köras genom en skrivare en gång. Om etiketter tas bort från arket, förlorar arket sin styvhet. Detta kan leda till följande:

Att etikettarket fastnar i skrivaren och orsakar pappersstopp

Att etiketterna lossar inuti skrivaren

Att limrester från de borttagna etiketterna förorenar utskriftstrumman

Hur förvarar jag mina etiketter?

För att få bästa möjliga kvalitet på dina etiketter är det viktigt att du förvarar dem på rätt sätt. Vi rekommenderar att du förvarar dina etiketter i rumstemperatur och i originalförpackning. Dvs. 10-30 °C och 35-55 % luftfuktighet. Om arken förvaras i en av våra klimatskyddande påsar i förpackningen, rekommenderar vi att de oanvända arken får ligga kvar i påsen.

Oavsett bör man undvika kraftiga klimatvariationer och hög luftfuktighet.

Hur är hållbarheten på en etikett?

När du väljer din etikett ska du för det första tänka på att välja en etikett som passar för det specifika ändamålet/användningsområdet. Averys etiketter har utvecklats med egenskaper som optimerar dem vid användning. 
Vid märkning utomhus är det viktigt att du väljer en etikett som är optimerad för utomhusbruk. Om du ska märka en frysvara är det viktigt att du väljer en etikett som är optimerad för frys osv. 
När du har valt den optimala etiketten för ändamålet kommer hållbarheten likväl bero på hur och i vilken situation etiketten används. 
Exempelvis brukar etiketter av utomhusfolie vid normal hantering och om de inte utsätts för konstant solljus hålla ca 9-12 månader utomhus. Etiketten lossnar dock inte efter 9-12 månader, men den kan bli spröd/ömtålig och spricka. 
Exempel på användning inomhus – om du använder en etikett i ett rum med ”bra” rumstemperatur, luftfuktighet m.m. så kan etiketten hålla länge. 
När allt kommer omkring beror hållbarheten på tre faktorer: 
1) Användning av etikett optimerad för ändamålet 
2) Placering (solljus, luftfuktighet, exponering för smuts, vatten, temperaturvariationer osv.). 
3) Om etiketten är permanenthäftande eller avtagbar (beror på typen av lim).
Observera att vi inte kan garantera själva utskriften på etiketten, eftersom detta beror på bläckets kvalitet i förhållande till UV-beständighet m.m.

Kan jag skriva ut Averys laseretiketter på min bläckstråleskrivare?

Ja, i vissa fall kan du göra det. Om du ser en ikon med en bläckstråleskrivare på framsidan av förpackningen kan du skriva ut etiketterna på en bläckstråleskrivare, även om de passar bäst för laserskrivare. Om det inte finns en ikon med en bläckstråleskrivare kan det hända utskriften inte torkar och därför flyter ut.

För att uppnå bästa utskriftskvalitet rekommenderar vi att du bara skriver ut våra produkter i de respektive skrivartyper som de är avsedda för. Om du är osäker på vilken skrivare du har rekommenderar vi att du använder de produkter vi har som är utvecklade för användning i alla slags skrivare.

TIPS: Etikettark och tjockt papper ska föras in i skrivaren via den manuella arkinföringen, och du ställer in skrivaren till ”Etiketter”, ”Kartong”, ”Tjockt papper” osv. Papperet förs in långsammare i skrivaren, vilket gör att bläcket lättare fixeras på pappret.

Kan jag skriva ut Averys etiketter för bläckstråleskrivare på min laserskrivare?

Nej. En laserskrivare genererar mycket värme när den skriver ut, och etiketterna för bläckstråleskrivare kan inte motstå den värmen. Du riskerar att limmet smälter och fastnar på trumman.

Kan de transparenta laseretiketterna skrivas ut på en bläckstråleskrivare?

Nej. Våra transparenta etiketter är belagda med en polyesterbeläggning, och bläckstråle- och laserskrivare har olika typer av beläggning eftersom laserskrivaren blir mycket varmare än bläckstråleskrivaren när den skriver ut. De transparenta laseretiketterna kan därför inte skrivas ut med en bläckstråleskrivare. Avery har ett stort utbud av produkter som är särskilt utformade för utskrift med bläckstråleskrivare.

Kan jag bara skriva ut några av etiketterna på ett ark och resten senare?

Avery rekommenderar inte att du kör mer än ett ark åt gången i skrivaren. Om du kör mer än ett ark åt gången genom din skrivare faller vår JamFREE-garanti bort, och du riskerar att etiketterna fastnar i skrivaren.

Tonern fixeras inte ordentligt på etiketterna. Vad beror det på?

Kontrollera dina skrivarinställningar. När du skriver ut etiketter ska du alltid ställa in skrivaren för detta. Det gör du vanligtvis under ”Inställningar” och ”Papperstyp”, där du kan välja ”Etiketter”.

Kan jag använda kopieringsetiketter i min laserskrivare?

Nej. En laserskrivare genererar mycket värme när den skriver ut, och kopieringsetiketterna kan inte motstå den värmen. Du riskerar att limmet smälter och fastnar på trumman.

Kan jag använda Averys färglaseretiketter i en färgkopiator?

Nej

Vilket slags lim är det på laseretiketterna?

På våra vita laseretiketter används ett akrylbaserat lim.

Limmet är lämpligt för allmän användning på de flesta typer av papper, kuvert, mappar, obehandlade och lackerade metaller, polypropen- och polyetylenfickor. Namnetiketterna för laserskrivare bör inte användas på läder, mocka, velour, sammet, siden, vinyl eller plast. Namnetiketterna kan användas på och tas bort från de flesta andra material. Limmet på våra transparenta laseretiketter är ett permanent lösningsmedelsbaserat lim som också är lämpligt för allmän användning.

Hur kasserar jag mina etiketter?

Så här sorterar och kasserar du dina Avery-etiketter:

Etiketter på papper, kartong och liknande samt emballage = Papper

Etiketter på flaskor = glas

Pappret som etiketterna sitter på (baksidan) = Restavfall